Skip to content

Life BOOST Health

MCT-olja

MCT står för Medium Chain Triglycerids och är medellånga vegetabiliska fettsyror. Dessa fettsyror skiljer sig från "vanliga" fetter på så sätt att de inte lagras i kroppens fettväv. Istället sker en snabb absorbtion i magsäcken och sedan transport till lever där förbränning och energiutvinning sker. MCT-fetter är ett utmärkt energitillskott för dig som tränar då det tas upp lika snabbt som kolhydrater men innehåller dubbelt så mycket energi per gram. Idrottare som använder sig av MCT kan spara på musklernas glykogenlager och på så sätt öka sin uthållighet. För dig som önskar extra energi till att träna längre är MCT det givna valet!

MCT som finns naturligt i både palmolja och kokosolja innehåller medellånga mättade fettsyror som kan användas som stöd vid ett hälsosamt sätt att gå ner i vikt eller för en ökad uthållighet. Oljan tas snabbt upp av kroppen och kan användas då man tränar för att öka både prestation och förbränning.

MCT-olja, som är en förkortning av Medium Chain Triglycerides, innehåller medellånga mättade fettsyror som till skillnad från andra oljor absorberas i snabb takt. Oljan ger ett snabbt energitillskott som kan hjälpa att öka kroppens uthållighet vid fysisk träning. Eftersom MCT tas upp av levern föredrar kroppen att använda fettet direkt som energi framför att lagra fettet i kroppens fettvävnad. När man äter MCT bildas så kallade ketoner som normalt uppkommer vid ett lågt kolhydrat intag. Detta tillstånd kan även fungera som en aptitreglerare eftersom oljan kan i vissa fall ge en minskad aptit och en ökad mättnadskänsla. Ytterligare en hälsoeffekt är att MCT innehåller cirka 10 procent mindre fett per gram än annat fett.

MCT-fett finns naturligt i både kokosfett och palmolja. Fettet passar bra i mat och till matlagning och kan värmas upp utan att tappa sina hälsosamma egenskaper. Det kan dock vara svårt att få i sig rätt mängd för att uppnå önskad effekt och då är MCT-fett i form av kosttillskott ett bra alternativ. Life Boost Health har ett bra utbud som till exempel en vegansk olja från R3P Life, som är en ren kokosolja som passar bra i mat, smoothies och andra drycker. Annat som finns i utbudet är Star Nutritions MCT Oil som ger en snabb effekt. För den som vill ha en högkoncentrerad produkt som ger sex gånger så mycket MCT som vanlig kokosnötsolja är Mutant MCT Oil ett bra val.