Skip to content

Life BOOST Health

Vassleprotein

Vassle, eller Whey är en proteinkälla som finns naturligt i mjölk. Om man jämför kvaliteten hos olika proteinslag räknas whey till ett av de främsta, något som visar sig i dess höga biologiska värde. Anledningen till detta beror på att whey har en god sammansättning av de aminosyror som kroppens muskler och vävnader behöver för bästa uppbyggnad. Vassle är ett snabbt protein vilket betyder att det tas upp på en gång av musklerna. Det förekommer tre olika sorters vassle i proteinpulver på kosttillskottsmarknaden, koncentrat, isolat och hydrolisat. Till följd av en noggrannare och något mer tidskrävande förädlingsprocess har isolatbaserade och hydroliserade produkter en högre koncentration protein och en lägre fett- och laktoshalt.

Vassleprotein, på engelska benämnt som whey protein, är en mjölkbaserad proteinkälla som tillsammans med kasein utgör ett av de huvudsakliga proteinerna i mjölk. Vassleprotein i pulverform framställs från en restprodukt vid osttillverkning som kallas vassle. I urskilliga steg filtreras vasslen på kvarvarande kolhydrater, mineraler och fetter till det att produkten har en tillfredställande proteinkoncentration. 

Den mest fundamentala punkten för ett kosttillskott, eller vilken produkt som helst egentligen, är att det ska uppfylla den funktion det utlovas uppfylla. Vassleprotein är en perfekt proteinkälla för att ge muskeluppbyggnad och återhämtning en skjuts efter träningspassen. Detta tack vare dess snabba upptag och höga innehåll av essentiella aminosyror. 

Ett ofta upprepat mantra är ”Vanlig mat kommer alltid vara bättre”, men sett enbart till proteinkvaliteten stämmer inte det. Med hänseende till en ökad muskeluppbyggnad är vassle lika bra, i många fall bättre, som protein från vanlig mat. Sen har mat – med reservation för att ”mat” är en väldigt bred beskrivning – såklart en uppsjö av andra fördelar. 

Protein är den enskilt viktigaste beståndsdelen för din kropp för att bygga muskler.  
Som tumregel brukar man räkna med att kroppen varje dag behöver 2 gram protein per kilo kroppsvikt för optimal uppbyggnad.  

Vid diet eller önskad viktnedgång behöver man också bibehålla ett högt proteinintag. Detta för att kroppen skall ta energi från rätt källor. Missar man proteinintaget vid viktnedgång kommer kroppen att förbränna muskler istället för önskat fett. 

Priset är en punkt som nämns alldeles för sällan när man pratar om vassleproteintillskott. Faktum är att vassleprotein är en av de i särklass billigaste proteinkällorna sett till pris per gram protein.

Det finns i kosttillskottsammanhang tre olika former av vassleprotein:

Vassleproteinkoncentrat
Ett koncentrat är ett vassleprotein som vanligtvis har en proteinkoncentration på 50–80 %. Lämpar sig bra till de tillfällen du vill ha snabb tillförsel av protein till musklerna, och fungerar därför optimalt efter träning eller på morgonen. Du kan även använda det mellan måltider för att öka ditt proteinintag över dagen.
Ett populärt vasslekoncentrat är Whey-80.

Vassleproteinisolat
Ett isolat genomgår en noggrannare filtreringsprocess är traditionella koncentratpulver, vilket ger ett protein med en lägre andel kolhydrater och fett samt en proteinhalt på upp emot 85–90 % och med en väldigt låg laktoshalt. Proteinet når ut snabbare till musklerna och för att påbörja muskeluppbyggnaden.
Ett populärt vassleisolat är Whey-100.

Hydrolyserat vassleprotein
Ett hydrolysat är den mest avancerade formen av vassleprotein. Här har långa kedjor av aminosyror brutits ner till mindre beståndsdelar så att kroppen inte behöver ödsla tid på spjälkning. Det medför ett omedelbart upptag som är betydligt snabbare än övrigt vassleprotein. 
Ett populärt hydrolisat är Ultimate Hydro Whey.

Blandprotein Vassle är proteinpulver bestående av två eller flera av ovanstående vassleformer. Ett populärt protein i denna kategori är Gold Standard 100% Whey från Optimum Nutrition.